Основні шляхи адаптації технологій відкритих гірничих робіт до вимог сталого розвитку суспільства - Просандєєв, М.І.; Козлова, Л.М. (Екологія і природокористування, 2011)
Визначені основні шляхи адаптації існуючих технологій відкритих гірничих робіт до вимог сталого розвитку суспільства, що дозволить значно зменшити їх негативний вплив на оточуюче природне середовище, покращити його стан та створити умови до прискореного самовідновлення і розвитку порушених екосистем. Определены основные пути адаптации существующих технологии открытых горных работ к требованиям устойчивого развития общества, что позволит значительно уменьшить их негативное влияние на окружающую природную среду, улучшить ее состояние и создать условия для ускоренного самовосстановления и развития нарушенных экосистем. The basic ways of adaptation of existent technologies of the opened mountain works are certain to the requirements of steady development of society, that will allow considerably to decrease their negative influence on a natural environment, to improve its state and create terms for speed-up self-restoration and development of broken ecosystem.