Форми знаходження кадмію в зоні аерації підприємств кольорової металургії та біогеохімічні показники забруднених територій - Яковенко, О.В.; Кураєва, І.В.; Самчук, А.І. (Екологія і природокористування, 2011)
Вивчені забруднені ґрунти на предмет вмісту кадмію, а також визначені форми знаходження кадмію в даних ґрунтах. Встановлено, що в забруднених ґрунтах кадмій знаходиться переважно в сорбованій на гідроксидах, органічній і фіксованій формах. Проведено біогеохімічний аналіз зразків забруднених ґрунтів на території Костянтинівського свинцево-цинкового комбінату. Виявлена пряма залежність між дозою забруднення і кількістю резистентних організмів. Класифіковано грунтову мікробіоту забрудненого грунту. Изучены загрязненные почвы на предмет содержания кадмия, а также определены формы нахождения кадмия в данных почвах. Установлено, что в загрязненных почвах кадмий находится преимущественно в сорбированной на гидроксидах, органической и фиксированной формах. Проведен биогеохимический анализ образцов загрязненных почв на территории Костантиновского свинцово-цинкового комбината. Выявлена прямая зависимость между дозой загрязнения и количеством резистентных организмов. Классифицировано почвенную микробиоту загрязненной почвы. The polluted soils about the cadmium maintenance are studied, and also forms of a finding of cadmium in the given soils are defined. It is established that cadmium is in the polluted soils mainly in sorbet on hydroxides, the organic and fixed forms. The biogeochemical analysis of samples of the polluted soils in territory of Kostyantinivsky industrial complex is carried out. Direct dependence between a dose of pollution and quantity of resistant organisms is revealed. It is classified soil biota the polluted soil.