Концептуальні положення комплексного екологічного моніторингу районів радіаційно небезпечних об’єктів (на прикладі м. Дніпродзержинська) - Шапар, А.Г.; Ємець, М.А.; Тяпкін, О.К.; Петренко, В.С.; Шматков, Г.Г. (Екологія і природокористування, 2011)
Досвід вивчення та подолання наслідків Чорнобильської катастрофи сприятиме росту розуміння необхідності організації регіональних та локальних комплексних екологічних (а не тільки радіаційних) моніторингових досліджень районів усіх об'єктів ядерно-паливного циклу, в т.ч. видобутку та первинної переробки уранової сировини. На прикладі м. Дніпродзержинська розроблено основні вимоги до системи комплексного екологічного моніторинг}' як державної (міжвідомчої) автоматизованої інформаційної системи, що здійснює збір, зберігання та обробку екологічної інформації для багатофакторної оцінки і прогнозу стану основних компонентів природного середовища, біоти та здоров'я населення, виробки науково обгрунтованих рекомендацій для прийняття ефективних управлінських рішень органами місцевого самоврядування. Опыт изучения и ликвидации последствий Чернобыльской катастрофы способствует росту понимания необходимости организации региональных и локальных комплексных экологических (а не только радиационных) мониторинговых исследований районов всех объектов ядерно-топливного цикла, в т.ч. добычи и первичной переработки уранового сырья. На примере г. Днепродзержинска разработаны основные требования к системе комплексного экологического мониторинга как государственной (межведомственной) автоматизированной информационной системы, которая осуществляет сбор, хранение и обработку экологической информации для многофакторной оценки и прогноза состояния основных компонентов природной среды, биоты и здоровья населения, выработки научно обоснованных рекомендаций для принятия эффективных управленческих решений органами местного самоуправления. The experience of study and liquidation of Chernobyl accident consequences promotes growth of understanding of necessity of organization regional and local complex ecological (and not only radiating) monitoring researches of areas of all objects of nuclear-fuel cycle, including production and primary processing of uranium raw material. On an example of Dniprodzerzhynsk-city the basic rules of complex ecological monitoring system as state (interdepartmental) automated information system are developed which carries out the collecting, storage and processing of the ecological information for many-factor rating and prognostication of the status of basic components of an environment, biota and health of the population, development of the scientifically proved recommendations for acceptance of the effective administrative decisions of local government.