Вплив породних відвалів шахт на компоненти довкілля та визначення можливостей щодо його зменшення - Кузик, І.М. (Екологія і природокористування, 2012)
На основі аналізу досліджень у сфері формування екологічної безпеки в зоні функціонування породних відвалів шахт встановлені критерії їх впливу на компоненти довкілля. Визначені головні напрямки робіт для зниження шкідливого впливу породних відвалів на навколишнє природне середовище. На основе анализа исследовании в сфере формирования экологической безопасности в зоне функционирования породных отвалов шахт установлены критерии их влияния на компоненты окружающей среды. Определены основные направления работ по снижению вредного влияния породных отвалов на окружающую природную среду. Based on the analysis of research into ecological safety in the mine waste dumps zone the criteria of their impact on environment are determined. The main directions of the work on reducing the adverse effect of waste dumps on environment (OPS) are defined.