Розвиток територіальних систем збереження біорізноманіття – природно-заповідного фонду та екологічної мережі - Шапар, А.Г.; Скрипник, О.О.; Сметана, С.М.; Шпилька, А.М. (Екологія і природокористування, 2012)
Розглянуті основні досягнення в області формування та дослідження територій з особливим статусом охорони, що включають природно-заповідні площі та ділянки техногенного навантаження. Автори наводять огляд соціального, екологічного, політичного та технологічного значення формування мережі заповідних територій. Рассмотрены основные достижения в области формирования и исследования территории с особым статусом охраны, которые включают природно-заповедные плошали и участки техногенной нагрузки. Авторы приводят обзор социального, экологического, политического и технологического значения формирования сети заповедных территорий. The article presents main achievements of the authors in creation and research of protected territories, which include nature preservation areas and sites of industrial influence. The authors overview the social, environmental, political and technological importance of nature preservation net formation.