Вирішення проблем, пов’язаних із розвитком системи комплексного екологічного моніторингу територій видобування та первинної переробки уранової сировини в центральній Україні - Тяпкін, О.К.; Сердюк, Я.Я.; Остапенко, Н.С.; Кириченко, В.А. (Екологія і природокористування, 2012)
Стабільне функціонування ядерно-енергетичного комплексу с важливою умовою сталого розвитку регіонів України. В Інституті проблем природокористування та екології НАН України підготовлено проекти Концепції переходу України до сталого розвитку та Державної програми переходу регіону видобування та первинної переробки уранової сировини до сталого розвитку: запроектовано систему екологічного моніторингу міста Жовті Води як базової локальної системи для зазначеного регіону. Показано, що перспективним шляхом розвитку регіональної системи екологічного моніторингу с застосування тектонічної та геолого-геофізичної інформації, а також інноваційного методу очищення грунтів - CLEANSOIL. Стабильное функционирование ядерно-энергетического комплекса является важным условием устойчивого развития регионов Украины. В Институте проблем природопользования и экологии НАН Украины подготовлены проекты Концепции перехода Украины к устойчивому развитию и Государственной программе перехода региона добычи и первичной переработки уранового сырья к устойчивому развитию; запроектирована система экологического мониторинга города Желтые Воды как базовая локальная система для указанного региона. Показано, что перспективным путем развития региональной системы экологического мониторинга является использование тектонической и геолого-геофизической информации, а также инновационного метода очистки почв CLEANSOIL. The stable functioning of nuclear-power complex is the important condition of steady development of regions of Ukraine. In Institute of Nature Management Problems & Ecology of NAS of Ukraine prepared the projects of the Concept of transition of Ukraine to sustainable development and State program of transition of region of production and primary processing of uranium raw material to sustainable development; the system of ecological monitoring of city Zheltye Yody as base local system for the region is projected. Is shown, that the perspective way of development of regional system of ecological monitoring is use tectonic and geological-geophysical information, and also Innovate method of soil clearing - CLEANSOIL.