"Порядок дня на ХХІ столетие" – устойчивое развитие. А что дальше? - Шапарь, А.Г. (Екологія і природокористування, 2013)
Проанализирована ситуация с реализацией принципов устойчивого развития, показана безальтернативность пути без тотального снижения ресурсоемкости и отходности производства. Показано, что дальнейшее развитие цивилизации должно строиться на копировании природной «нулевой» отходности, использовании природных сил и закономерностей жизнедеятельности биоты. Приведены примеры реализации новой парадигмы – «синей экономики». Проаналізована ситуація з реалізацією принципів сталого розвитку, показана безальтернативність шляху без тотального зниження ресурсоємності и відходності виробництва. Показано, що подальший розвиток цивілізації повинен будуватись на копіюванні природної «нульової» відходності, використанні природних сил і закономірностей життєдіяльності біоти. Наведені приклади реалізації нової парадигми – «синьої економіки». Is given short analysis of the situation with the implementation the principles of sustainable development, is showed that there is no possible alternative direction without total resource capacity and waste production reduction. It is shown that future civilizations’ development must be built on the principles of copying the natural zero emissions and using the natural forces and regularities of biota vital activity. There were given the examples of new paradigm realization – “blue economics”.