Неотложные сочетанные оперативные вмешательства на органах брюшной полости и малого таза - Маховский, В.З.; Аксёненко, В.А.; Лайпанов, И.М.; Ворушилин, В.А.; Яхья, Ж.М. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Багато невідкладні гострі хірургічні захворювання органів черевноі порожнини пов’язані з ураженням жіночих статевих органів. В останні роки показання до поєднаним хірургічним і гінекологічним операціях розширилися. Гострий апендицит та гнійно-запальні захворювання жіночої статевоі сфери є найбільш частими захворюваннями, з яким стикаються хірурги та гінекологи в невідкладноі (екстреної) хірургіі. Їх частота за різними даними становить від 21,7% до 69,9% серед всіх поєднаних хірургічних захворювань. Дослідження авторів статті показали, що у 65,7% оперованих хворих гострий апендицит поєднувався з гнійно-запальними захворюваннями придатків матки (з 965 жінок у віці від 15 до 80 років). Післяопераційні ускладнення були у 2,4% хворих з 965 поєднаних операцій. Автори приходять до висновку, що поєднані операції не погіршують перебіг післяопераційного періоду і в 97,6% випадків призводять до одужання. При індивідуальному підході вони можуть бути рекомендовані як операціі вибору. Many urgent acute surgical abdominal disease associated with damage to the female genital organs. In recent years, the indications for the combined surgical and gynecological operations widened. Acute appendicitis and pyo-inflammatory diseases of the female genitalia are the most common disease encountered by surgeons and gynecologists in the emergency surgery. Their frequency of different data ranges from 21.7% to 69.9% of all surgical diseases combined. Studies the authors showed that 65.7% of operated patients with acute appendicitis combined with pyo-inflammatory diseases of the uterus (from 965 women aged 15 to 80 years). Postoperative complications were in 2.4% from 965 patients with combined operations. The authors conclude that the combined operation does not degrade during the postoperative period and in 97.6% of cases lead to recovery. When an individual approach, they can be recommended as the operation of choice.