Патогенетические аспекты структурных изменений молочных желез и гиперпластических процессов эндометрия у больных репродуктивного возраста - Кузьмина, И.Ю. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Проведено дослідження 191 хворої репродуктивного віку з гіперплазією ендометрія. Показано,
що при ГЕ спостерігається залучення в патологічний процес молочних залоз. До основних факторів
патогенезу сполученого ураження молочних залоз і ендометрію можуть бути віднесені порушення
гормонального гомеостазу по типу помірної гіперпролактинемії й гіпертиреозу, порушень у співвідношенні
естрадіолу й прогестерона, а також хронічні запальні захворювання геніталій, ожиріння, гіпертензія й
гіперглікемія Researches at 191 patients of reproductive age with a hyperplasia endometrium (HE) were carried out. HE involving in pathological process of mammary glands is observed. Combined lesions of mammary glands and endometrium can be carried to pathogenesis major factors of disturbance of a hormonal homeostasis as moderated hyperprolactinemia and a hyperthyroidism, disturbances of parities of oestradiolum and progesterone, and also chronic inflammatory diseases of genitals, adiposity, a hypertensia and a hyperglycaemia.