Вплив розміщення системи аерації на ефективність очищення стічних вод у біореакторах - Жукова, В.С.; Саблій, Л.А. (Екологічна безпека та природокористування, 2013)
Досліджено спосіб підвищення окисної потужності за амонійним азотом біореакторів за рахунок розміщення системи аерації перпендикулярно руху струменів повітря відносно руху стічних вод. Наведено експериментальні дані та конструктивні параметри установки. У результаті дослідження визначено, що забезпечується збільшення окисної потужності на 30-40% на початковій стадії аеробного процесу та ефективність видалення амонійногоазоту 98,4-99,8 % у порівнянні із поздовжнім розміщенням аераторів при таких же умовахпроцесу, що дозволяє зменшити розміри споруд та збільшити ефективність видалення сполук азоту зі стічних вод. Исследован способ повышения окислительной мощности за аммонийным азотом биореакторов за счет размещения системы аэрации перпендикулярно движению струй воздуха относительно движения сточных вод. Приведены экспериментальные данные и конструктивные параметры установки. В результате исследования определено, что обеспечивается увеличение окислительной мощности на 30-40% на начальной стадии аэробного процесса и эффективность удаления аммонийного азота 98,4-99,8% по сравнению с продольным размещением аэраторов при таких же условиях процесса, что позволяет уменьшить размеры сооружений и увеличить эффективность удаления соединений азота из сточных вод. Researched method for increasing the oxidative capacity for ammonium bioreactors by placing aeration system air jets perpendicular motion relative movement of wastewater. The experimental data and design parameters of the installation. The study identified that provides increased oxidative capacity by 30-40% in the initial stage aerobic process and the removal efficiency of ammonia nitrogen 98,4-99,8% compared to longitudinal placement aerators under the same conditions of the process, which can reduce the size of structures and increase the efficiency of nitrogen removal from wastewater.