Формы движения живой материи как предмет фундаментальных исследований в экологии - Симонов, И.Н.; Трофимович, В.В. (Екологічна безпека та природокористування, 2013)
Рассмотрена возможность формирования фундаментальных исследований в экологии на основе идеи Э. Бауэра о биологии как науке о законах движения организованной живой материи. Учитываются и современные представления о двухуровневой самоорганизации живой материи благодаря действию самосогласованного континуального поля водных растворов электролитов. Розглянуто можливість формування фундаментальних досліджень в екології на основі ідеї Е.Бауера про біологію як науку про закони руху організованої живої матерії. Враховуються і сучасні уявлення про дворівневу самоорганізацію живої матерії завдяки дії самоузгодженого континуального поля водних розчинів електролітів. The possibility of the formation of basic research in ecology based on the idea E.Bauera biology as the science of the laws of motion of organized living matter. Recorded and modern concepts of the two-level self-organization of living matter through the action of the self-consistent of the field of aqueous solutions of electrolytes.