Картографічні моделі для моніторингу водних об’єктів - Анпілова, Є.С. (Екологічна безпека та природокористування, 2013)
У цій статті запропоновано методи, що дозволяють виявляти закономірності зміни якості поверхневих вод басейну р. Сіверський Донець , зокрема визначати місця підвищеної концентрації забруднювальних речовин, що впливають на його екологічний стан, будувати картографічні моделі на основі використання можливостей геоінформаційних систем та матеріалів космічної зйомки. В этой статье рассмотрены методы, позволяющие выявить закономерности изменения качества поверхностных вод бассейна р. Сиверский Донец, а именно зоны повышенной концентрации загрязняющих веществ, которые влияют на его экологическое состояние, а также построить картографические модели на основе использования возможностей геоинформационных систем и материалов космической съемки. This paper consider methods allow determining the regularities of changes in the surface water quality of Siverskiy Donets river basin, in particular determining the areas with excessive concentrations of contaminants which have a negative impact on the ecological condition of the river basin. Also it allows construction of analytical and cartographic models based on the GIS system and the space survey data.