З листування польських королів у період великої Північної війни 1700 – 1721 рр. (Публікація Х.Хенрікссона) (Сiверянський лiтопис, 2013)
До даної публікації увійшли два листи, віднайдені шведським істориком-архівістом Хоканом Хенрікссоном. Перший з них – лист молдавського господаря Антіоха Кантемира, написаний в Яссах і датований 14 жовтня 1706 року. Другий – написаний Пилипом Орликом у м. Штральзунд і датований 20 квітня 1715 року. Перший лист написаний польською мовою; другий – макаронічною (сумішшю польської і латини).