Чернігівські ліберали та центральні структури партії Народної свободи (жовтень 1905-лютий 1917 рр.): від взаємодії до конфлікту - Іваницька, С. (Сiверянський лiтопис, 2013)
У статті висвітлюються відносини лідерів та активістів Чернігівської губернської організації та Центрального комітету конституційно-демократичної партії (партії Народної свободи) в добу Першої російської революції 1905-1907 рр., постреволюційний період та лютневі дні 1917 року. Розглядається участь чернігівських лібералів у нарадах, конференціях та з’їздах КДП. Джерелами дослідження послугували фонди Державного архіву Російської Федерації, публіцистика, мемуари, листування. В статье освещаются отношения лидеров и активистов Черниговской губернской организации и Центрального комитета конституционно-демократической партии (Партии народной свободы) в период Первой российской революции 1905-1907 гг., постреволюционный период и февральские дни 1917 года. Рассматривается участие черниговских либералов в совещаниях, конференциях и съездах КДП. Источниками исследования послужили фонды Государственного архива Российской Федерации, публицистика, мемуары, переписка. The article covers relations of leaders and activists of the Chernigov province organization and the Central Committee of the Constitutional Democratic Party (Party of People’s Freedom) in the first Russian revolution of 1905-1907, post-revolutionary period and The February days of 1917. The author cites the facts which show the participation of Chernigov’s liberals in meetings, conferences and congresses KDP. Sources of studies: documentation of the State Archive of the Russian Federation, journalism, memoirs, and correspondence.