Історія Київського комерційного інституту як важлива складова вивчення історії регіонів та загальної історії України перших десятиліть XX ст. - Чуткий, А. (Сiверянський лiтопис, 2013)
Стаття акцентує увагу на важливості дослідження історії Київського комерційного інституту – тема, що має цінність як для регіональної, так і загальної історії України. Можливості для вивчення регіональної історії крізь призму історії цього ВНЗ демонструється на прикладі Чернігівщини. Загальна ж історія розглядається через «справу Сташевського», що дозволяє показати процес кризи професорської культури і світоглядної системи всього українського суспільства початку XX ст. Наводяться тексти низки нововиявлених документів з цієї «справи». Статья акцентирует внимание на важности изучения истории Киевского коммерческого института – темы, которая имеет ценность как для региональной, так и для истории Украины в целом. Возможности для изучения сквозь призму истории этого вуза региональной истории раскрываются на примере Черниговщины. Общая же история рассматривается через «дело Сташевского», которое дозволяет показать процесс кризиса профессорской культуры и мировоззренческой системы всего украинского общества начала XX в. Приводятся тексты ряда вновь открытых документов по этому «делу». The article emphasizes the importance of studying the history of Kiev Commercial Institute – a topic that is of value for the regional history as well as for the history of Ukraine as a whole. Opportunities for studying the regional history through the prism of the history of this university are shown on the example of the Chernigov region. General history is seen through the «case of Stashevsky» showing the process of a crisis of the professors culture and the world view of the whole Ukrainian society at the beginning of the XX th century. The texts of newly discovered documents on this «case» are demonstrated in this paper.