Що будував Мазепа: Російську імперію чи Україну? (Роздуми над українським перекладом книги про Мазепу) - Дубина, О. (Сiверянський лiтопис, 2013)
Два роки тому вийшла друком монографія петербурзької дослідниці Тетяни Таїрової-Яковлевої «Иван Мазепа и Российская империя. История «предательства». Книжка відразу ж опинилася в центрі уваги не тільки наукових кіл, але й широкого громадського загалу. Як у Росії, так і в Україні. Згодом в рамках проекту Санкт-Петербурзького державного університету за участю провідних російських учених відбулося обговорення цієї праці. Україну в дискусії представляв доктор історичних наук Т. В. Чухліб. В Україні з рецензіями виступили провідні науковці. І ось перевидання монографії українською мовою: Таїрова-Яковлева Т. «Іван Мазепа і Російська імперія. Історія «зради». Київ, 2013. – 403 с. Які ж зміни відбулися в новому виданні?