Разломная тектоника Днепровско-Донецкой впадины по данным томографической инверсии - Коломиец, Е.В.; Козленко, М.В.; Козленко, Ю.В.; Лысынчук, Д.В. (Геологічний журнал, 2013)
На основі інтерпретації даних ГСЗ вздовж профілів Диканька – Дружківка і Решетилівка – Синівка методом томографічної інверсії перших вступів сейсмічних хвиль отримано розподіли швидкостей, за якими було виділено зони порушень. Проведені дослідження показали, що родовища вуглеводнів, які перетинаються профілем Решетилівка – Синівка, приурочені до області мінімальних швидкостей осадового чохла. Сагайдацьке пов'язане із солянокупольною структурою, а Семиренківське і Тимофіївське – з глибинними розломами. В перетині профілю Диканька – Дружківка всі локальні западини характеризуються різними параметрами розломних зон (глибина закладання, напрямок падіння, кут нахилу). На межі Чутівської і Розпашнівської западин на глибині 30 км виявлено високошвидкісну аномалію з приуроченими до неї розломними зонами, які можуть слугувати каналами надходження вуглеводнів в осадовий чохол. The velocities' distribution was obtained by interpretation of DSS data along profiles Dikanka – Druzhkovka and Reshetilovka – Sinevka using seismic tomographic inversion of first arrivals. That has allowed to allocate the fault zones. Research has revealed that oil and gas deposits crossing by profile Reshetilovka – Sinevka, are associated with the area of the minimum velocities in sedimentary cover. Sagaydakskoe is associated with saltbdome structure, but Semirenkovskoe and Tymofeevskoe – with deep faults. In the section of Dikanka – Druzhkovka profile all local depressions are characterized by different parameters of fault zones (depth, dip direction, inclination). At the edge of Chutovska and Raspashnovska depressions the high velocity anomaly was detected at the depth of 30 km with associated fault zones which may serve as channels for oil and gas transision in the sedimentary cover.