Особенности формирования пластов угля глубоких горизонтов Львовско-Волынского бассейна. Статья 1. Серпуховский угольный пласт v6 - Шульга, В.Ф.; Матрофайло, М.Н.; Костик, И.Е.; Король, Н.Д. (Геологічний журнал, 2013)
Наведено особливості формування серпуховського вугільного пласта v6 глибинних горизонтів Львівсько-Волинського басейну. Вперше визначений дельтовий тип торфонакопичення. Описано склад, будову, умови накопичення відкладів субаеральної частини дельти, яка вміщує вугільний пласт. Характеризуються властивості формування вугільного пласта в дельтовій обстановці та значний вплив на цей процес річкових річищ, проток і розгалужень. Найбільш сприятливі умови для утворення пласта v6 існували у пригирлових частинах суб-аеральної дельти, які розташовані на обширах між річищами серед великих палеогеографічних систем, а також у внутрішній частині Львівського тектонічного прогину (Забузьке, Межиріченське родовища). The peculiarities of forming of the Serpukhovian coal seam v6 of deep horizons of Lviv-Volyn basin are shown. For the first time the deltaic type of peat accumulation is determined. Composition, structure and depositional environments of the sub-aeral part of the delta, containing the coal seam, are described. The peculiarities of coal seam forming in the deltaic environments and significant influence of the river channels, tributaries and branching on this process are characterized. The most favourable conditions for the coal seam v6 forming occurred within the preestuary parts of the sub-aeral delta, which are located in the areas between the channels within the large paleogeographic systems, as well as in the internal part of the Lviv tectonic depression (Zabuzke, Mezhyrichynske fields).