Стратиграфические схемы нижнего докембрия России и Украины: сопоставление, анализ различий, пути сближения - Кирилюк, В.П.; Жуланова, И.Л. (Геологічний журнал, 2013)
Офіційні схеми (шкали) загального розчленовування нижнього докембрію Росії та України зіставлені між собою і з міжнародною Шкалою геологічного часу. Зроблено висновок про переважання історико-геологічного (подійного) принципу побудови загальних шкал докембрію перед хронометричним і про необхідність повернення до практики кореляції нижньодокембрійських розрізів на основі зіставлення головних підрозділів за комплексом структурно-тектонічних, геолого-формаційних і петролого-геохімічних ознак. Використанню ізотопно-геохронологічних даних повинна передувати їх геологічна інтерпретація, що враховує багатоетапну тектоно-термальну еволюцію областей розвитку раннього докембрію. Запропоновано авторські варіанти Кореляційної схеми нижнього докембрію Українського щита і Міжрегіональної кореляційної схеми нижнього докембрію Росії та України. В їх основу покладена російська шкала, що включає три категорії стратиграфічних підрозділів: акротем, еонотемы, ератемы. У складі архейської акротеми пропонується виділити нижньо-, середньо- і верхньоархейську еонотеми, типовими підрозділами яких є алданій, становій та лопій. Вік нижньої границі становію визначено як такий, що перевищує 3800, верхньої – що дорівнює 3500 млн років.