Человек и робот. Развитие процессов обучения - Карчевский, В.П. (Штучний інтелект, 2012)
В статье сформулирована концепция педагогики роботов, которая, по мнению автора, позволяет на новом уровне, не замыкаясь в рамках технической парадигмы, решать задачи создания интеллектуальных роботов. Предлагается в роботостроении использовать существенные результаты, полученные в традиционной педагогике, как методологическую основу совершенствования эволюционно интегративных процессов не только в обществе людей, но и в сообществах машин. У статті сформульована концепція педагогіки роботів, яка, на думку автора, дозволяє на новому рівні, не обмежуючись рамками технічної парадигми, розв’язувати задачі створення інтелектуальних роботів. Запропоновано в роботобудуванні використовувати суттєві результати, отримані в традиційній педагогіці, як методологічну основу вдосконалення еволюційно інтегративних процесів не тільки в суспільстві людей, але й в угрупуваннях машин. The robot’s pedagogic conception is stated in the article. In the author’s opinion, it allows to solve the tasks of intelligent robots creating at the new level, without confining to the technical paradigm. Essential results, obtained in traditional pedagogic, as methodological basis of evolution and integrative processes improvement
not only in the people society but in the machines community are offered to use in the robotics industry.