Сравнительный анализ иммунного статуса городских детей 12-13 лет: здоровых и с задержкой психического развития - Слюсаренко, А.Е.; Евстафьева, Е.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Проведено імунологічне обстеження 15 дітей у віці 12-13 років, що навчаються у одній з середніх
шкіл, і 17 дітей, вихованців школи-інтернату №1, м. Сімферополь, у яких була діагностовано затримку
психічного розвитку. Для обох груп характерним був дефіцит клітинної і гуморальної ланки імунітету,
причому у дітей із затримкою психічного розвитку він був більш виражений, тоді як для циркулюючих
іммунокомплексів і CD25+ спостерігали достовірно вищі значення. Results of immune system examination in 12-13 year old urban children: with mental retardation (n=17)
and healthy controls (n=15) revealed deficiency of cellular and humoral immunity in both groups. The severity
of parameter deviation from norm was more in mentally retarded children with significantly higher concentration
of immune complexes and CD25+ compared to control group.