Иммуноэндокринные взаимодействия при острых и хронических заболеваниях как проявление типового конфликта системной и местной регуляции - Строев, Ю.И.; Каминова, О.М.; Сердюк, И.Ю.; Ница, Н.А.; Чесноков, О.Д.; Чурилов, Л.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У огляді власних і літературних даних обгрунтовується роль конфлікту між дією системних
гормональних і місцевих аутакоидних регуляторних сигналів як типового патоінформаційного процесу.
Прикладами служать авторські дані про патогенез важкої поєднаної травми, аутоіммунного тіроідиту,
дисплазії сполучної тканини і гіпоталамічного синдрому пубертатного періоду. Отримані докази, що
марфаноїдний фенотип і з’єднане з дісплазіями сполучної тканини хронічне порушення саногенної
рівноваги між місцевию аутакоидною і системною гормональною регуляцією сприяє переходу юнацького
диспітуітаризму у марфаноїдів у ранний метаболічний синдром. A review of world literature, including authors’ original papers, establishes the role of conflict between
systemic hormonal and local autacoid signals’ action as a typical pathoinformatics process. The evidences are
the original data on the pathogenesis of severe combined trauma, connective tissue dysplasiae, autoimmune
thyroiditis and Simpson-Page’ syndrome. Some evidences are obtained, that witness for marfanoid phenotype
and chronic disequilibrium between local, autacoid-mediated and systemic, hormone-mediated regulation,
typical for inherited connective tissue disorders, may promote the early transition of Simpson-Page’ syndrome
in metabolic syndrome.