Оценка тромбоцитарного звена системы гемостаза у пациентов с кровотечениями из язв гастродуоденальной зоны - Сулаева, О.Н.; Баринов, Э.Ф. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
З метою з’ясування механізмів порушення тромбогенеза при кровотечах з виразок
гастродуоденальної зони проведено аналіз клініко-інструментальних даних 247 пацієнтів і оцінка in
vitro агрегації тромбоцитів, індукованої адреналіном, серотоніном, АТФ, АДФ, колагеном і тромбіном, з
використанням методів математичного моделювання. Показано, що найбільш значущими факторами,
що детермінують ефективність гемостазу у пацієнтів з кровотечами з виразок шлунка та
дванадцятипалої кишки, є стать, реакція тромбоцитів на АДФ і тромбін. In order to establish mechanisms of thrombogenesis alteration under bleeding from gastroduodenal
ulcers the analysis of clinical and instrumental data of 247 patients and evaluation of in vitro platelet aggregation
induced by epinephrine, serotonin, ATP, ADP, collagen and thrombin, was performed using mathematical
modeling methods. It was shown that the most important factors that determine the effectiveness of hemostasis
in patients with gastric and duodenal ulcer bleeding are the male sex and the response of platelets to ADP and
thrombin.