Модельні дослідження процесів підтоплення ґрунтовими водами міських територій в сучасних умовах - Телима, С.В.; Ревякіна, Н.Ю. (Екологічна безпека та природокористування, 2011)
Приведена методика модельних досліджень процесів підтоплення ґрунтовими водами міських територій. Як приклад, представлені основні результати по оцінці гідрогеодинамічного стану басейну Совської балки в м. Києві методами математичного моделювання.
Виконано моделювання та прогноз підйому рівнів ґрунтових вод із врахуванням основних факторів, що формують підтоплення даної території.
Запропоновано рекомендації по захисту окремих ділянок балки від підтоплення для умов реконструкції каскаду ставків та підйому рівнів води в них до проектних відміток. Приведена методика модельных исследований процессов подтопления грунтовыми водами городских территорий. Как пример, представлены основные результаты по оценке гидрогеодинамического состояния басасейна Совской балки в г. Києве методами математического моделирования.
Выполнено моделирование и прогноз подъема уровней грунтовых вод с учетом основних факторов, формирующих подтопление данной территории.
Предложены рекомендации по защите отдельных участков балки
от подтопления для условий реконструкции каскада прудов и подъема уровней воды в них до проектных отметок. The methodic of the model investigations of the submergence processes of the urban territories by the ground waters is proposed. As an example, the main results of the evaluation of the hydrogeodynamic state of the Sovky gorge basin in Kiev by the methods of the mathematic modelling are presented.
The modelling and prognose of the uprising of the ground water levels taking into account the main factors, forming the submergence on the given theritory are carried out.
The recommendations on the submergence protection of the separate parts of the gorge at the reconstruction of the ponds complex and at the uprising of the water levels in its to project marks are proposed.