Вплив фізико-хімічних властивостей осаду каналізаційних очисних споруд на його здатність до зневоднення - Степова, Н.Г. (Екологічна безпека та природокористування, 2011)
Розглянуто основні фізико-хімічні властивості осаду біологічного походження, що впливають на його здатність до зневоднення: осмотичний тиск, межа еластичності та межа текучості. Запропоновано новий вираз для визначення осмотичного тиску, що є модифікацією рівняння Кейдинга та враховує густину рідкої фази кеку. Рассмотрены основные физико-химические свойства осадка биологического происхождения, которые влияют на его способность к обезвоживанию: осмотическое давление, предел эластичности и предел текучести. Предложено новое выражение для определения осмотического давления, которое является модификацией уравнения Кейдинга и учитывает плотность жидкой фазы кека. Main physical and chemical biosolids properties are studied affecting their dewaterability: osmotic pressure, compressive yield stress and shear yield stress. A new expression has been proposed for osmotic pressure calculation modifying the Keiding equation in a way to account for the density of filter cake aqueous phase.