Концепція прийнятного ризику та проблеми забезпечення техногенної безпеки в Україні - Дрозд, І.П.; Охота, А.С. (Екологічна безпека та природокористування, 2011)
Розглянуто генезу техногенної ризикології, концептуальні основи нормування ризиків, міжнародний досвід законодавчого встановлення граничних рівнів припустимого ризику у сфері господарської діяльності. Показана необхідність реформування в Україні системи управління техногенною безпекою шляхом впровадження ризик орієнтованого підходу. Для цього необхідно розробити концептуальні засади застосування методології «прийнятного ризику» у сфері техногенної безпеки на державному, регіональному, галузевому та об’єктовому рівнях і визначити шляхи нормативно-правового та інституційного забезпечення її впровадження. Рассмотрены генезис техногенной рискологии, концептуальные основы нормировки рисков, международный опыт законодательного установления предельных уровней допустимого риска в сфере хозяйственной деятельности. Обоснована необходимость реформирования в Украине системы управления техногенной безопасностью путем внедрения риск-ориентированного подхода. С этой целью необходимо разработать концептуальные принципы применения методологии «приемлемого риска» в сфере техногенной безопасности на государственном, региональном, отраслевом, объектовом уровнях; определить пути нормативно-правового и институциального обеспечения ее внедрения. The genesis of technogenic risks science, conceptual framework for risk, international experience of limit levels setting for acceptable risk industry are considered. The technogenic management system in Ukraine needs reforms by introducing risk-oriented approach. For this purpose it is necessary to develop conceptual methodology «of acceptable risk» in the field of technogenic security at State, regional, sectoral and object levels and identify the ways to legal and institutional support for its implementation.