Моделювання фільтрації із споруд з екранами для оцінки ефективності природоохоронних заходів - Березницька, Ю.О.; Волошкіна, О.С. (Екологічна безпека та природокористування, 2011)
Для оцінки і прогнозу підтоплення і забруднення прилеглих територій до водойм різного призначення (каналів, хвостосховищ тощо) з екранами різних конструкцій проведено аналіз методу фільтраційних опорів для розрахунку фільтраційних витрат із споруд. Запропоновано методику врахування додаткового фільтраційного опору на недосконалість конструкції протифільтраційного екрану. Для оценки и прогноза подтопления и загрязнения прилегающих территорий к водоемам разного назначения (каналам, хвостохранилищам и т. д.) с экранами разных конструкций проведен анализ метода фильтрационных сопротивлений для расчета фильтрационных потерь из сооружений. Предложена методика учета дополнительного фильтрационного сопротивления на несовершенство конструкции
противофильтрационного экрана. For an estimation and prognosis of underflooding and contamination of adherent territories to the reservoirs of the different setting (to the channels, tailings pond et cetera) with the screens of different constructions the analysis of method of lauter resistances is conducted for the calculation of lauter losses from building. Methodology of account of additional lauter resistance is offered on imperfection of construction of antilauter screen.