Властивості радіаційних центрів в кварці, що найбільш суттєво впливають на методики ретроспективної ЕПР дозиметрії - Радчук, В.В.; Брик, О.Б. (Екологічна безпека та природокористування, 2011)
Описані особливості властивостей радіаційно-активованих парамагнітних центрів в кварці, які найбільш суттєво впливають на методики ретроспективної дозиметрії, основаної на електронному парамагнітному резонансі. Основну увагу приділено алюмінієвим центрам, які пов’язані з ізоморфним заміщенням іону Si4+ на іон Al3+ в структурі кварцу. Описано механізмі формування, а також спектроскопічні, магнітоелектричні та радіаційні характеристики парамагнітних центрів, які є важливими для розробки нових підходів до реконструкції дозових навантажень кварцу. Приведено результати апробації отриманих результатів для реконструкції дозових навантажень кварцу приуроченому до зони аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Описаны особенности свойств радиационно-активированных парамагнитных центров в кварце, которые наиболее существенно влияют на методики ретроспективной дозиметрии, основанной на электронном парамагнитном резонансе. Основное внимание уделено алюминиевым центрам, которые связаны с изоморфным замещением иона Si4+ на ион Al3+ в структуре кварца. Описано механизмы формирования, а также спектроскопические, магнитоэлектрические и радиационные характеристики парамагнитных центров, которые являются важными для разработ- ки новых подходов к реконструкции дозовых нагрузок кварца. Приведены результаты апробации полученных результатов для реконструкции дозовых нагрузок кварца приуроченного к зоне аварии на Чернобыльской атомной электростанции. The special properties of radiation-activated paramagnetic centers in quartz that are most important for retrospective dosimetry based on electron paramagnetic resonance. The basic attention were devoted to aluminum centers, which connected with isomorphic substitution of Si4+ ions by Al3 ions in the quartz structure. The formation mechanism, spectroscopic, magnetoelectric and radiation characteristics of the paramagnetic centers those are most important for development of new approaches for reconstruction of dose loading of quartz. The results related to approbation of the obtained results for dose reconstruction of quartz from area of Chernobyl accident have been described.