Рост сопротивления фильтрующих материалов Петрянова при улавливании атмосферных аэрозолей близ ЧАЭС - Огородников, Б.И.; Ковальчук, В.П.; Хан, В.Е. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2010)
Представлены результаты многосуточных экспериментов по прокачке атмосферных аэрозолей в Чернобыле через многослойные композиции фильтрующих материалов Петрянова при линейных скоростях 80 – 85 и 160 – 170 см/с. Получено, что сопротивление первых слоев из материалов ФПА-70-0,10 и ФПА-70-0,16 непрерывно возрастало. Сопротивление размещенных за ними материалов ФПА-70-0,23 и ФПА-70-0,28 также возрастало, но существенно меньше. Расположенные за этими слоями материалы ФПП-15-1,9 или ФПП-15-3,0 оставались практически с неизменным сопротивлением. Таким образом, грубоволокнистые материалы ФПА-70 или ФПП-70 со стандартным сопротивлением около 0,2 мм вод. ст. целесообразно использовать в качестве предфильтров для увеличения ресурса улавливания аэрозолей тонковолокнистыми материалами, например ФПП-15-1,7 и ФПА-15-2,0. Представлено результати багатодобових експериментів по прокачуванню атмосферних аерозолів у Чорнобилі через багатошарові композиції фільтруючих матеріалів Петрянова при лінійних швидкостях 80 - 85 і 160 – 170 см/с. Отримано, що опір перших шарів з матеріалів ФПА-70-0,10 та ФПА-70-0,16 безперервно зростав. Опір розміщених за ними матеріалів ФПА-70-0,23 і ФПА-70-0,28 також зростав, але істотно менше. Розташовані за цими шарами матеріали ФПП-15-1,9 або ФПП-15-3,0 залишалися практично з незмінним опором. Таким чином, грубоволокнисті матеріали ФПА-70 або ФПП-70 із стандартним опором близько 0,2 мм вод. ст. доцільно використовувати як передфільтри для збільшення ресурсу уловлювання аерозолів тонковолокнистими матеріалами, наприклад ФПП-15-1,7 та ФПА-15-2,0. The results of many days experiments in Chornobyl at flowing of atmospheric aerosol through many layers Petrjanov’s filter materials at linear speed 0.80 – 0.85 and 1.60 – 1.70 m/s are presented. It was received, that a pressure drop of the first layers from materials ФПА-70-0,10 and ФПА-70-0,16 certainly are increased. A pressure drop of the second layers from materials ФПА-70-0,23 and ФПА-70-0,28 also are increased, but slower then for the first layers. A pressure drop of the last layers from materials ФПП-15-1,9 and ФПП-15-3,0 practically not change. It is follow, that materials ФПА-70-0,2 and ФПП-70-0,2 may be used as forefilter of high efficient materials ФПП-15-1,5 and ФПА-15-2,0.