До питання про Шевченкову «любу» з-під Ніжина - Пригоровський, В. (Сiверянський лiтопис, 2013)
Т. Г. Шевченку в останні роки його життя приглянулась юна уродженка нашого краю, кріпачка панів Макарових із села Липів Ріг Ликерія Полусмак. У статті простежується драматична історія їхніх взаємин і подаються маловідомі біографічні факти. Т. Г. Шевченко в последние годы его жизни приглянулась юная уроженка нашего края, крепостная господ Макаровых из села Липов Рог Ликерия Полусмак. В статье прослеживается драматическая история их взаимоотношений и приводятся малоизвестные биографические факты. T. Shevchenko at the late years of his life liked the young native of of our land, the serf of the masters Makarovs from the village Lipov Roh, Likeriya Polusmak. In this article the story of their relations is observed and the little known biographical are provided.