Ігумен-ісахист Аліпій (Яковенко; 1881 – 1943) - Морозова, А. (Сiверянський лiтопис, 2013)
У нарисі на підставі архівних джерел та оприлюднених матеріалів висвітлюється життя та діяльність о. Аліпія (Яковенка) у контексті взаємовідносин церкви та влади. В статье на основе архивных источников и опубликованных материалов рассматривается жизнь и деятельность о. Алипия (Яковенко) в контексте взаимоотношений церкви и власти. In the article on the basis of the archived sources and published materials the life and activity of the father superior Alipiy are examined in the context of mutual relations of Church and power.