Результати дослідження кольматажу фільтрів трубчастих колодязів сполуками заліза - Тугай, А.М.; Тугай, Я.А. (Екологічна безпека та природокористування, 2012)
Узагальнені лабораторні та виробничі дослідження кольматажу фільтрів трубчастих колодязів сполуками заліза, як такими, що найчастіше присутні у підземних водах України. Наведений метод розрахунку кольматажу фільтрів при недостатній концентрації закислих форм заліза та кисню у вихідній воді. Показано вплив кольматажу фільтрів залізистими відкладеннями на продуктивність трубчастих колодязів. Обобщены лабораторные и производственные исследования кольматажа фильтров трубчатых колодцев соединениями железа, которые наиболее распространены в подземных водах Украины. Приведен метод расчета кольматажа фильтров при недостаточной концентрации закисных форм железа и кислорода в исходной воде. Показано влияние кольматажа фильтров железистыми отложениями на производительность трубчатых колодцев. The article sums up laboratory and full-scale researches on filter colmatage of piped wells by iron compounds, which are typical for Ukrainian groundwater. Calculation method for colmatage of filters at low concentrations of reduced form of iron and oxygen in initial water is given. Influence of filter colmatage by iron-containing deposits on debit of water wells is shown.