Геосистеми як інформаційні машини - Ковальов, О.П. (Геополитика и экогеодинамика регионов, 2005)
В статті даються загальні уявлення про інформаційний аспект в географії і інформаційну машину як складову геосистем. Показано, що поняття про інформацію було введено А. Пуанкаре у вигляді так званих розривів Пуанкаре. Інформація розглядається як закріплення випадкового вибору. Наводяться приклади прояву дії інформаційної машини в геосистемах різних рівнів організації – мінеральних (флювіальний процес), біотизованих і антропізованих. В статье даются общие представления об информационном аспекте в географии и информационной машине как составляющей геосистем. Показано, что понятие об информации было введено А. Пуанкаре в виде так называемых разрывов Пуанкаре. Информация рассматривается как закрепление случайного выбора. Приводятся примеры проявления действия информационной машины в геосистемах разных уровней организации – косных (флювиальный процесс), биотизированных и антропотизированных. The general notions of informational aspect in Geography and informational machine as the geosystem’s components are presented. It is shown that the notion of information was introduced by H. Poincare as the so-called Poincare’s break. The information is viewed as the random selection fixation. There are some examples of the of informational machine operation in geosystems of different levels: sluggish (fluvial process), biotized and anthropotized ones.