Моделі геодинаміки рельєфу в дослідженях і розробках Харківської геоморфологічної школи - Черваньов, І.Г. (Геополитика и экогеодинамика регионов, 2007)
Стаття містить виклад парадигми та методологічного апарату вчення про флювіальні геоморфосистеми, що є здобутком останніх 30 років діяльності вчених Харківської геоморфологічної школи. На додаток до сучасних світових розробок, уперше розглянуто тривимірні топологічні мережі тальвегів і вододілів флювіальних геоморфосистем та способи їхнього комп‘ютерного аналізу й синтезу за цифровими моделями рельєфу. В статье излагаются парадигма и методологический аппарат учения о флювиальных геоморфосистемах, являющегося достижением последних 30 лет деятельности ученых Харьковской геоморфологической школы. В дополнение к современным мировым разработкам в этой области, впервые рассмотрены трехмерные топологические сети тальвегов и водоразделов флювиальных геоморфосистем и способы их компьютерного анализа и синтеза по цифровым моделям рельефа. This article reviews new paradigms and methodological tools related to the theory of fluvial geomorphosystems developed by the Kharkiv geomorphologic school in the last 30 years. In addition to relevant current advances made in fluvial geomorphology all over the world, emphasis has been placed on topological channel/divide network representation within the 3-D environment by computer modeling with digital elevation models.