Розв’язання внутрішніх протиріч державної форми організації суспільства шляхом регіоналізацій - Ковальов, О.П. (Геополитика и экогеодинамика регионов, 2007)
Метою роботи є обґрунтувати подальшого шляху суспільства у єдиній системі “природа - суспільство” в напрямку регіоналізації з одночасним роздержавленням. Ставиться питання, що такий рух вимагає суттєвих перемін на всіх рівнях соціальної організації, починаючи з людини (олюднення людини), відмови суспільства від інституту влади, повного роздержавлення у світовому масштабі тощо. З метою втілення нових відносин між суспільством і природним середовищем пропонується реалізація стратегії узгодженого розвитку, одним з найважливіших пунктів якої є організація світової держави “Біосфера”, функцією якої є стале відтворення біосфери як геосфери і ущільнення контакту людини з природою як джерелом духовного метаболізму. Целью работы является обоснование дальнейшего пути общества в единой системе “природа - общество” в направлении регионализации с одновременным разгосударствлением. Ставится вопрос, что такое движение требует существенных перемен на всех уровнях социальной организации, начиная с человека (очеловечивание человека), отказа общества от института власти, полного разгосударствления в мировом масштабе и т. п. С целью внедрения новых отношений между обществом и природной средой предлагается реализация стратегии согласованного развития, одним из важнейших пунктов которой является организация государства “Биосфера”, функцией которой является устойчивое воспроизводство биосферы как геосферы и уплотнение контакта человека с природой как источником духовного метаболизма. The aim of the article is the substantiation of society’s further way in the common system “nature - society” in the direction of regions forming with simultaneous state-elimination. The question is put that such moving needs some essential changes on all social organizational levels from man starting also as social denial the institute of authority and total state-elimination in the world’s scale etc. For the purpose of new connection between society and natural environment the realization of reasonable development strategy is proposed, one of the major point of which is organization of “Biosphere” state with the functions of biosphere as geosphere stable reproductions as well as consolidation of contact between a man and nature as the spring of spirit metabolism.