Інформаційний підхід до аналізу структурного рівня мовної організації - Кисленко, Ю.І. (Штучний інтелект, 2010)
Пропонується новий підхід до аналізу структурного рівня мовної організації, який спирається на структурно-функціональні особливості зорового тракту людини; це зумовлює нове бачення синтаксису, який подає формальне визначення базової семантико-синтаксичної структури як основи формування довільного повідомлення, суперечливе розмежування «просте – складне» речення замінює чіткою дихотомією «монопредикатне – поліпредикатне» повідомлення, знімає проблему словосполучення та приводить всі наші знання стосовно мовної організації до чіткої системи. Предлагается новый подход к анализу структурного уровня организации языка, который базируется на структурно-функциональных особенностях нейронной организации зрительного тракта человека; это обусловливает новое видение синтаксиса, который представляет формальное определение базовой семантико-синтаксической структуры как основания формирования произвольного сообщения, противоречивое разбиение предложений на простые/сложные заменяет более четкой дихотомией «монопредикатное/полипредикатное» сообщение, снимает проблему словосочетания и приводит все наши знания относительно организации языка в стройную систему. The new approach offered to the analysis of structural level of language organization which is based on the structure-functional features of neuron organization of visual channel of man; it stipulates new vision of syntax which basic presents formal determination of base semantical-sintax structure as grounds of forming of arbitrary report, the contradictory breaking up of sentences on simple/complicated ones replaces by more clear dichotomy a «monopredicative/polipredicative» report, takes off the problem of combination of words and brings all our knowledges over in relation to organization of language in the orderly system.