Модель оптимізації у стані економічної рівноваги - Алєксєєв, А.А. (Математичні машини і системи, 2005)
Розглядається питання розробки цілісних моделей функціонування господарської системи з визначенням оптимальних цін, витрат праці, обсягів виробництва, експорту-імпорту, податків. Ці показники визначаються з систем рівнянь балансів попиту та пропозиції на ринках праці і продуктів з урахуванням видів виробничих функцій і функцій корисності Рассмотрены вопросы разработки целостных моделей функционирования хозяйственной системы с определением цен, затрат труда, объёмов производства, экспорта-импорта, налогов. Эти показатели определяются из систем уравнений балансов спроса и предложения на рынках труда и продуктов с учетом видов производственных функций и функций полезности This article deals with the question of developing complete models of functioning of an economic system with determination of optimum prices, labor inputs, production volumes, export-import, and taxation. These parameters are determined from systems of balance equations of demand and supply in labor and commodity markets products taking into account kinds of production functions and utility functions.