Математические модели стратегий технического обслуживания современной авионики - Мачалин, И.А. (Математичні машини і системи, 2005)
В статье предложены и детально проанализированы стратегии технического обслуживания (ТО) современных систем авионики. Рассмотрены три варианта применения стратегий ТО. Разработаны математические модели для их анализа. Предложены критерии оптимизации объемов запасных изделий систем. Математические модели построены на основе применения Марковских дискретных процессов. Результатом является выбор оптимального варианта стратегии ТО. У статті наведені та детально проаналізовані стратегії технічного обслуговування (ТО) сучасних систем авіоніки. Розглянуті три варіанти використання стратегій ТО. Розроблені математичні моделі для аналізу стратегій. Запропоновані критерії оптимізації об’єму запасних частин систем. Математичні моделі побудовані на основі використання Марковських дискретних процесів. Результатом є вибір оптимального варіанта стратегії ТО. A detailed analysis of the breakdown maintenance strategy (BMS) of modern avionics products is presented. Three different variants of the BMS implementation are considered. The mathematical equations are given for modeling each BMS variant. A criterion of optimizing the number of spare parts is offered. The spare part system is modeled by the Markovian discrete process. Some considerations for choosing the best BMS variant are finally outlined.