Інтелектуалізація інформаційних систем: орієнтація на формування знань в процесах аналізу “інформаційних згорток” - Морозов, А.О.; В’юн, В.І.; Кузьменко, Г.Є. (Математичні машини і системи, 2005)
В роботі розглядається один з аспектів інтелектуалізації, пов’язаний із здатністю системи
аналізувати минулу діяльність у режимах інтерактивної взаємодії “користувач-система”, виявляти причини
та тенденції розвитку потенційних загроз життєздатності системи, розробляти заходи щодо часткової
або повної її реорганізації (реінжиніринг). Інформаційна підтримка цих процесів забезпечується незалежними
від профільної діяльності операціями і процедурами формування історії діяльності системи у вигляді
Сховища даних (СхД) інформаційних згорток. На базі аналізу записів СхД пропонуються можливі схеми
індуктивного узагальнення та формування нових функціональних залежностей між параметрами-
показниками як необхідних етапів підготовки та планування реінжинірингу. В работе рассматривается один из аспектов интеллектуализации, связанный со
способностью системы анализировать прошлую деятельность в режимах интерактивного
взаимодействия “пользователь-система”, определять причины и тенденции развития потенциальных
угроз жизнеспособности системы, разрабатывать предложения по частичной или полной ее
реорганизации (реинжиниринг). Информационная поддержка этих процессов обеспечивается
независимыми от профильной деятельности операциями и процедурами формирования истории
деятельности в виде Хранилища данных (ХрД) информационных сверток. На основе анализа записей ХрД
предлагаются возможные схемы индуктивного обобщения и формирования новых функциональных
зависимостей между параметрами-показателями как необходимых этапов подготовки и планирования
реинжиниринга. In the paper one of the aspects of Intellectualization connected with ability of the system to analyze the
past activity in the reпimes of the interactivity “user-system” to define causes and tendencies of the development of
the potential threats of the vital activity, to develop offers on partial or full reorganization (reengineering). Information
support of these processes is provided by independent on profile activity operations and procedures of forming“history
of activity in the form of Data Storage (DS) of information rollings. On the bases of the analysis DS the possible
schemes of the inductive conclusion, forming new functional dependences between parameters-indices are proposed
as necessary stage of preparing and planning of reengineering.