Mirosław-Piastun i Mirosław Halicki w przekazach "Kroniki Halicko-Wołyńskiej" - Jusupović, A. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2011)
W opublikowanym w 1962 r. artykule „Дядьки” Древней Руси”, W. K. Gardanow
wysunął m.in. przypuszczenie, że wojewoda Romanowiczów Mirosław był piastunem,
któregoś z synów Romana Mścislawowicza1. Hipoteza ta jakkolwiek bardzo
prawdopodobna nie została uwiarygodniona, a kroki badawcze nie zostały odnotowane
w przypisach. Lektura tej pracy, aż się prosi o kolejne pytania badawcze: czy w
tekście „Kroniki Halicko-Wołyńskiej” znajdują się inne fragmenty potwierdzające
przypuszczenie Gardanowa? Czyim piastunem był Mirosław? W trakcie pracy nad
tekstem pojawiło się także i takie: czy w źródle spotykamy jedną, czy może dwie
osoby o imieniu Mirosław?
Dzieje poszczególnych członków XIII wiecznej elity ziemi halickiej i włodzimierskiej,
w przeciwieństwie do genealogii książąt, ciągle pozostają na peryferiach
zainteresowań badaczy. Tymczasem jak pokazują poniżej opisane dzieje Mirosława-
-piastuna i Mirosława halickiego, badanie jednostki może przynieść materiał porównawczy
do dziejów średniowiecznego społeczeństwa.