Сравнение критериев выбора модели в задачах аппроксимации с естественным базисом - Ревунова, Е.Г. (Математичні машини і системи, 2005)
Проведен сравнительный анализ критериев выбора линейной модели на примере задачи
определения содержания радионуклидов в объектах окружающей среды. В качестве базисных функций
использованы функции отклика детектора на воздействие гамма-квантов с определенной энергией.
Исследована зависимость сложности и адекватности (качества) моделей от уровня шума для разных
критериев выбора модели. Проведено порівняльний аналіз критеріїв вибору лінійної моделі на прикладі задачі визначення складу
радіонуклідів в об'єктах навколишнього середовища. За базисні функції було взято функції відгуку детектора на
вплив гамма-квантів з визначеною енергією. Досліджено залежність складності й адекватності (якості)
моделей від рівня шуму для різних критеріїв вибору моделі. A comparative analysis of linear model selection criteria applied to the problem of assessing the radionuclide
content in environmental objects is performed. Detector outputs obtained for gamma-quanta of particular energy are used
as basis functions. Complexity and quality of models vs noise level for various model selection criteria is investigated.