Ассимиляция данных в трехмерной модели распространения радионуклидов в водоемах ТРИТОКС системы РОДОС - Ковалец, И.В.; Ющенко, С.А.; Железняк, М.И. (Математичні машини і системи, 2005)
Разработан алгоритм ассимиляции данных измерений концентраций радионуклидов в
трехмерной модели распространения радионуклидов в водных системах ТРИТОКС, входящей в
гидрологический модуль европейской системы поддержки принятия решений при ядерных авариях РОДОС.
Метод верифицирован на основании данных измерений в Черном море, а также на основании результатов
моделирования распространения радионуклидов в Каховском водохранилище для сценария атмосферных
выпадений от гипотетического аварийного выброса из Запорожской АЭС. Розроблений алгоритм асиміляції даних вимірювань концентрацій радіонуклідів у тривимірній
моделі розповсюдження радіонуклідів у водних системах ТРИТОКС, яка включена в гідрологічний модуль
європейської системи підтримки прийняття рішень при ядерних аваріях РОДОС. Метод верифікований на
основі даних вимірювань у Чорному морі, а також на основі результатів моделювання розповсюдження
радіонуклідів у Каховському водосховищі для сценарію атмосферного випадання від гіпотетичного
аварійного викиду із Запорізької АЕС. The data assimilation procedure is developed for the 3D model of the radionuclide dispersion in water
systems THREETOX included into the Hydrological Disperision Module of the EC decision support system for offsite
nuclear emergency management RODOS. The method is verified on the basis of the monitoring data on radioactive
contamination of the Black Sea, and also on the simulated data of the radionuclide dispersion in the Kakhovka
Resrvoir for the scenario of hypothetical accidental atmospheric fallout from the Zaporizhke NPP.