Оцінювання прогнозів зсувних процесів Південного берега Криму за допомогою аналізу часових рядів (АРПКС) - Таран, В.М.; Пашко, А.О. (Штучний інтелект, 2010)
Досліджено загальні закономірності побудови авторегресійних моделей зсувного процесу на прикладі Південного берега Криму. Проведено ідентифікацію АРПКС моделей та розрахунки оцінок параметрів цих моделей. Обрано критерії оцінювання моделей та оцінювання прогнозів, за якими виділяється модель серед інших, та побудовано прогноз на 10 років. В статье исследованы общие закономерности построения авторегрессионных моделей оползневых процессов на примере Южного берега Крыма. Проведена идентификация АРПСС-моделей, выполнены расчеты оценок параметров этих моделей. Выбраны критерии оценки моделей и оценки прогнозов, по которым выделяется модель среди остальных, а также построен прогноз на 10 лет. General conformities with a law of construction of autoregressive models of landslide processes are investigated, on the example of the Southern Coast of Crimea. Authentication of ARIMA-models is conducted, the calculations of estimations of parameters of these models are executed. The criteria of estimation of models and estimation of prognoses on which a model is distinguished among the others are chosen, and also a prognosis is built for 10 years.