Інформаційно-аналітична система державного рівня охорони прав на інтелектуальну власність в Україні – становлення, сучасний стан - Косолапов, В.Л.; Отрішко, О.В.; Петрук, Н.П. (Математичні машини і системи, 2006)
Важливим завданням сьогодення в Україні є розбудова цілісної системи державного регулювання
правами на об’єкти інтелектуальної власності. Ефективність діяльності запроваджуваної в державі
системи охорони інтелектуальної власності, створення інформаційно–аналітичних систем обліку і
контролю використання інтелектуальної власності на базі прогресивних інформаційних технологій
значною мірою залежать від подальшого розвитку рівня відповідності вітчизняного законодавства
міжнародним стандартам у цій сфері, стану розвитку державних установ регулювання діяльності у сфері
охорони і захисту інтелектуальної власності, розвитку недержавних установ регулювання діяльності у
сфері ІВ, розвитку системи трансферу технологій, складових інноваційно–інвестиційної сфери тощо. В
статті наводять етапи становлення вітчизняної системи охорони інтелектуальної власності.
Розглядаються інформаційні та управлінські потоки у системі органів регулювання сфери інтелектуальної
власності. Особо важным моментом в данное время в Украине является расширение системы
государственного регулирования правами на объекты интеллектуальной собственности.
Эффективность деятельности внедренной в государстве системы охраны интеллектуальной
собственности, создание информационно-аналитических систем учета и контроля использования
интеллектуальной собственности на базе прогрессивных информационных технологий в значительной
степени зависят от дальнейшего развития уровня соответствия отечественного законодательства
международным стандартам в этой сфере, состоянию развития государственных учреждений
регулирования деятельности в сфере охраны и защиты интеллектуальной собственности, развития
негосударственных учреждений регулирования деятельности в сфере ИС, развития системы трансфера
технологий, составляющих инновационно-инвестиционной сферы, и т.д. В статье приводятся этапы
становления отечественной системы охраны интеллектуальной собственности. Рассматриваются
информационные и управленческие потоки в системе органов регулирования сферы интеллектуальной
собственности. Particularly important moment in the given time in Ukraine is boardening the system of state regulating by
rights onto intellectual property objects. Efficiency of the activity, inculcated in the state intellectual property safety
countcy, creating informationally-analytical systems of registrating and controling intellectual property on the base of
progressive informational technologies to a considerable state depends on subsequent developing level of accodance
of home legislation to international standarts in this sphere to the state of developing the state institutions of regulating
the activities in sphere of protecting and defending intellectual property developing the state institutions of regulating
the activities developing transfer system of technologies, making innovationally-investment spheres and so on and so
forth. In the article there have been adduced the stages of the making intellectual property protecting. There have
been considered informational and administrative streams in the systems of management of intellectual property
sphere regulation organs.