Синтез-обоснование идеала структуры языка научной теории - Кургаев, А.Ф. (Математичні машини і системи, 2006)
Синтезировано некоторое приближение к семантической модели идеала структуры языка
научной теории, непротиворечиво сочетающей содержательность с формальностью, и согласовано с
известными результатами, разделяемыми автором. Структура языков научных теорий состоит из
четырех блоков (знаков, синтаксиса языков, семантик и функций научных теорий) идентичной структуры
в форме иерархической сети идентичных модулей и взаимосвязанных между собой, с источниками-
приемниками знаковых образов и с реальным миром. Функционирование всякого модуля определяется
решением задач анализа и синтеза структуры некоторого представления информации. Синтезовано деяке наближення до семантичної моделі ідеалу структури мови наукової теорії,
що без протиріччя поєднує змістовність із формальністю та узгоджене з відомими результатами, які
поділяє автор. Структура мов наукових теорій складається з чотирьох блоків (знаків, синтаксису мов,
семантик і функцій наукових теорій) ідентичної структури в формі ієрархічної мережі ідентичних модулів і
взаємопов’язаних між собою, з джерелами-приймачами знакових образів та з реальним світом.
Функціонування всякого модуля визначається вирішенням задач аналізу і синтезу структури деякого
представлення інформації. Some approximation to semantic model of ideal structure of scientific theory language has been
synthesized. This approximation combines consistently pithiness and formality. The results are coordinated with
famous results that don’t raise author’s doubts. The language structure of scientific theory consists of three blocks –
signs, syntax and semantics of scientific theory languages. The each block structure is a hierarchical net of identical
modules. The blocks are intercommunicated with each other, with sign image source-receiver and real world. Each
module functioning is determined by solution tasks of analysis and synthesis structure of some information
presentation.