Модель вертикального стовпа горизонтально однорідної атмосфери - Прусов, В.А.; Сологуб, Т.А. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2010)
Запропоновано математичну модель вертикального стовпа атмосфери,
у якій основна увага приділяється процесам турбулентного обміну,
вимушеним конвективним рухам, що згенеровані неоднорідним
рельєфом підстильної поверхні за наявності горизонтального руху
повітря, та вільним конвективним рухам, що обумовлені піднімальною
архімедовою силою у разі термічної неоднорідності підстильної
поверхні. Проведено чисельні експерименти розв’язання задачі
відновлення вертикальних профілів метеорологічних величин на
обчислювальній сітці з обмеженою вхідною інформацією за даними
радіозондування. Предложена математическая модель вертикального столба атмосферы, в
которой основное внимание уделяется процессам турбулентного обмена,
вынужденным конвективным движениям, которые генерированы
неоднородным рельефом подстилающей поверхности при наличии
горизонтального перемещения воздуха, и свободным конвективным
движениям, обусловленным подъемной архимедовой силой при термической
неоднородности подстилающей поверхности. Проведены численные
эксперименты восстановления вертикальных профилей метеорологических
величин на вычислительной сетке на основе неполной входной информации
данных радиозондирования. It is offered mathematical model of a vertical column of atmosphere in which the
basic attention is given to the processes of a turbulent exchange compelled
convective to movements which are generated by a non-uniform relief of a spreading
surface in the presence of horizontal movement of air, and free convective
movements which are caused by elevating Archimedean force at thermal
heterogeneity of a spreading surface. Numerical experiments of the decision of a
problem of restoration of vertical profiles of meteorological sizes on a computing
grid with the incomplete entering information of the data of radio sounding are
made.