Динаміка змін хмарного покриву над територією україни в умовах сучасного клімату - Заболоцька, Т.М. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2010)
Виконано статистичну оцінку змін показників хмарного покриву над
територією України протягом 1961-2008 рр. Визначено, що кількість
хмар зменшилась, особливо кількість похмурих днів за нижньою
хмарністю. Показано, що зміни хмарності відбувались нерівномірно і
були зумовлені дією циркуляційних процесів. Выполнена статистическая оценка изменений показателей облачного
покрова над территорией Украины в течение 1961-2008 гг. Определено,
что количество облаков уменьшилось, особенно количество пасмурных дней
по нижней облачности. Показано, что изменения облачности происходили
неравномерно и были обусловлены действием циркуляционных процессов. The statistical estimation of changes in cloud cover was made by the data of
meteorological observations over Ukraine during 1961- 2008. It is define, that the
cloudiness have been decreased, especially there is the decrease of dull days for low
cloudiness. The changes of cloudiness were irregular. It is the result of action
circulation processes.