Роль дрібокрапельної фракції в утворенні катастрофічих опадів - Пірнач, Г.М.; Дудар, С.М. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2010)
Предметом даного дослідження були мікрофізичні умови формування
осередків катастрофічних опадів над східною частиною Криму 16
вересня 2002 року. Тривимірні прогностичні мікрофізичні моделі
фронтальних систем хмар з урахуванням складного рельєфу,
розроблені в УкрНДГМІ, було адаптовано до умов розвитку хмарності
в екстремальних умовах розвитку надпотужної конвективної хмарності
та дуже сильних опадів. Відносна роль дрібнокрапельної фракції за
різних динамічних та мікрофізичних умов досліджувалась шляхом
варіації механізмів зародження крапель на ядрах конденсації. Предметом данного исследования были микрофизические условия
формирования ячеек катастрофических осадков над восточной частью
Крыма 16 сентября 2002 года. Трехмерные прогностические
микрофизические модели фронтальных систем облаков с учетом
рельефа, разработанные в УкрНИГМИ, были адаптированные к условиям
развития облачности в экстремальных условиях развития сверхмощной
конвективной облачности и очень сильных осадков. Относительная роль
мелкокапельной фракции при различных динамических и микрофизических
условиях исследовалась путем вариации механизмов зарождения капель
на ядрах конденсации. Main object of this investigation were microphysical conditions of heavy
precipitation formation that caused heavy floods in Eastern Crimea on
September 16, 2002. Three-dimensional time-depend numerical models for
complex relief developed in UHRI have been adapted to extreme conditions of
chimney cloud development. The relative role of small drops fractions under
various dynamic and microphysical conditions was investigated by a variation
of mechanisms of origin of drops on kernels of condensation.