Микрофизические и оптические характеристики фронтальных смешанных облаков (результаты численного моделирования) - Дорман, Б.А.; Баханов, В.П.; Манжара, А.А. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2010)
Приведены результаты численного моделирования микрофизических и
оптических характеристик фронтальных смешанных облаков,
содержащих кристаллы различных форм. Особое внимание уделено
анализу зависимости оптической толщины облаков и облачной
отражаемости (в видимой и ближней инфракрасной областях спектра
солнечного излучения) от фазового состава облаков. Предложены
предварительные критерии для разделения участков облачности с
различным фазовым составом на основе измеренных значений
облачной отражаемости в разных каналах спутникового радиометра. Наведено результати чисельного моделювання мiкрофiзичних та оптичних
характеристик фронтальних змішаних хмар, що містять кристали різних
форм. Особливу увагу приділено аналізу залежності оптичної товщини хмари
та хмарної вiдбиваностi (в видимій та близькій iнфрачервонiй ділянках
спектру сонячного випромінювання) від фазового складу хмар. Запропоновано
попередні критерії для розділення ділянок хмарності з різним фазовим складом
на основі вимірюваних значень хмарної вiдбиваностi в різних каналах
супутникового радіометра. The paper is devoted to the numerical simulation of microphysical and optical
characteristics of frontal mixed clouds with several crystal forms. The main
attention is devoted to the analysis of the dependence of the cloud reflectance (CR)
and cloud optical thickness (COT) on the phase composition of clouds. The
preliminary criteria for the separation of clouds with different phase composition
are proposed (these criteria are based on CR values in different spectral channels
of satellite radiometers.