Сезонні зміни клімату в україні в ХХІ столітті - Паламарчук, Л.В.; Гнатюк, Н.В.; Краковська, С.В.; Шедеменко, І.П.; Дюкель, Г.О. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2010)
Наведено результати дослідження та перша кількісна оцінка зміни
температури повітря та кількості опадів для території України на ХХІ
століття по сезонах з використанням ансамблю з 10 глобальних
моделей проекту СМІР3. Проаналізовано та представлено відмінності
у прогнозах досліджуваних величин для трьох спеціально розроблених
МГЕЗК сценаріїв: В1, А1В, А2. Приведены результаты исследования и первая количественная оценка
изменений температуры воздуха и количества осадков для территории
Украины на XXI век по сезонам с использованием ансамбля из 10 моделей
общей циркуляции атмосферы и океанов (МОЦАО) проекта СМIР3.
Проанализированы и представлены различия в прогнозах исследуемых величин
для трех специально разработанных МГЕИК сценариев: В1, А1В, А2. For the first time quantitative estimations of seasonal surface air temperature and
precipitation changes for the territory of Ukraine in the 21st century obtained
through the ensemble of 10 General Circulation Models of Atmosphere and Oceans
(GCMAO) from the project CMIP3 have been received. Differences in the projected
characteristics during the 21st century for three specially worked out by IPCC
scenarios (В1, А1В and А2) have been analyzed and presented.